2009 Rapport från Obstetrisk Fördjupningskurs Steg III

Första dagen föreläser Anders Selbing om fostermissbildning från hjässa till tår, från avvikelser i skallen till skelettdysplasier. Mycket ”matnyttigt” som kan appliceras i vår vardag, t.ex. hur man kan se gomspalt med utgång från BPD planet, även hur suturer o hjärnvindlingarna syns i fostrets skalle.

Efter en hel dag med många bildpresentationer och ny kunskap var det så dags för chokladprovning på kvällen, där vi fick veta lite om chokladens historia men också smaka på olika sorters choklad. Kvällen avslutas med en god middag på hotellets restaurang.

Andra dagen på kursen är ”Hjärtats dag”.
Bm Eva Tegnander från Trondheim börjar dagen med det normala hjärtat – undersökning av fyrkammarsnittet och de stora artärerna för att senare under dagen gå över till det ”onormala” hjärtat – perinatal upptäckt av hjärtfel.

Även barncardiolog Sven-Erik Sonesson föreläste den här dagen och vi fick ytterligare fördjupa oss i fosterhjärtmissbildning – avvikelser i kamrarnas utflöden och stora artärer.

Båda föreläsarna visade många ultraljudsbilder – på så sätt får man en uppfattning om hur de olika avvikelserna kan se ut. Återigen påminns man av hur svårt det är med hjärtats anatomi o avvikelser och det finns all anledning att med jämna mellanrum repetera och uppdatera kunskaperna.

Efter en lång dag med många bilder på näthinnan var det så dags att få prova på Spa Tylösand, ett fantastiskt läckert spa med stort utbud. Bad ute i det fria i tempererat vatten till solnedgången, kan det bli bättre? Dagen avslutades med ännu en god middag.

Dag tre stod professor The Hung Bui från KS för.
Han uppdaterade oss i ämnet fosterdiagnostik: Olika screeningmetoder, genetiska prov o framtidens prov. Vi fick även en inblick i olika sätt att ange risker och hur olika vi människor uppfattar dem, t ex att ange risk i odd ratio 1:20 uppfattas av pat, enl forskning, som större än att ange risk i procent, 5 %.

Efter lunch var det så dags att styra kosan hemåt – full med nya kunskaper o insikter!

Dessa tre dagar har genomgående hållit hög kvalité! Tack RUD för stipendiet som gjorde det möjligt för mig att delta i kursen!

Ammi Drake, Ultraljudsbarnmorska i Falun.

Log in with your credentials

Forgot your details?